Wallonië overweegt flitspaal met 36-megapixelcamera in te zetten

Wallonië voert mogelijk volgend jaar een geavanceerde flitspaal in. De camera van het systeem levert afbeeldingen die gedetailleerd genoeg zijn om te constateren of een automobilist belt achter het stuur. Wettelijk gezien is deze methode nog niet in te zetten.

Het gaat om het Mesta Fusion-systeem van de fabrikant Safran. In enkele landen in het Midden-Oosten en in Frankrijk is de flitspaal al ingevoerd en in Wallonië is het bedrijf in afwachting van goedkeuring, schrijft DHNet. De flitspaal kan auto’s tot op 200 meter tracken en tot aan acht rijstroken monitoren. Daarnaast bevat het systeem nummerplaatherkenning en ondersteunt het streamen van opgenomen video’s. Het systeem bevat verder een 24GHz-radar en een 36-megapixelcamera.

De Mesta Fusion kan daarmee niet alleen snelheidsovertredingen en door rood rijden constateren, maar is voor de registratie van veel meer soorten overtredingen in te zetten. “Ik denk hierbij aan verkeerd afslaan, te weinig afstand houden, verkeerd inhalen, op de pechstrook rijden, enzovoort”, zegt de Waalse Safran-ceo Michel Niezen tegen De Standaard.

Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid toont zich voorstander van de ruime inzet met een enkele camera, maar wettelijk gezien is dit nog niet toegestaan. “Het dragen van de gordel en bellen achter het stuur moet volgens het Koninklijk Besluit door een persoon geconstateerd worden”, meldt een woordvoerster van het Agentschap Wegen en Verkeer.

 

bron: https://tweakers.net/nieuws/118315/wallonie-overweegt-flitspaal-met-36-megapixelcamera-in-te-zetten.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *